IT-tugilahendused


IT-tugilahenduste valdkond on üsna mitmekesine ja sõltub suuresti sellest, milliseid konkreetseid vajadusi need lahendused peaksid rahuldama. Üldiselt võiks neid käsitleda nii tehnoloogiliste lahendustena kui ka erivajadustega inimeste abivahenditena, sest need teenivad mõlemat eesmärki. Näiteks võib mõelda ekraanilugejatele, suurendusklaasidele või kohandatud tarkvararakendustele, mis aitavad nägemis- või liikumispuudega inimestel paremini arvutit kasutada.

Sellise valdkonna korraldamine võiks olla koostöös mitmete ministeeriumidega, kuna see puudutab mitmeid eluvaldkondi, sealhulgas sotsiaal-, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi. Sotsiaalministeerium võiks olla kaasatud erivajadustega inimeste abivahendite ja teenuste osutamise kaudu, samal ajal kui majandus- ja kommunikatsiooniministeerium võiks olla seotud IT-lahenduste arendamise ja rakendamisega.

Rahastamise osas võiks kaaluda mitmeid lähenemisviise. Üks võimalus on riigi toetuste või dotatsioonide pakkumine erivajadustega inimestele, et nad saaksid soetada vajalikke IT-tugilahendusi. Teine võimalus on luua eriprogramme või projekte, mis toetavad ettevõtteid ja organisatsioone nende IT-tugilahenduste arendamisel ja rakendamisel. Samuti võib kaaluda avaliku ja erasektori partnerlusi ning toetusi teadus- ja arendustegevusele, et edendada uute ja taskukohaste lahenduste loomist.

Paralleele võib tõmmata teiste riikide kogemustest, kus on edukalt rakendatud erinevaid lähenemisviise:

Näiteks Rootsi on tuntud oma kõrge elatustaseme ja sotsiaalse heaolu süsteemi poolest ning neil on välja töötatud mitmeid programme ja toetusmeetmeid erivajadustega inimestele. Rootsi pakub maksusoodustusi neile, kes soetavad erivajadustega inimestele mõeldud abivahendeid, sealhulgas IT-tugilahendusi. Samuti toetatakse aktiivselt innovatsiooni ja teadusuuringuid selles valdkonnas.

Soomes on loodud spetsiaalsed riiklikud programmid, mis keskenduvad IT-tugilahenduste arendamisele ja rakendamisele erivajadustega inimestele. Näiteks on olemas programmid, mis toetavad kohandatud tarkvara ja seadmete arendamist ning pakuvad rahalist toetust nende soetamiseks.

Ühendkuningriigis on olemas mitmed organisatsioonid ja heategevusühingud, mis tegelevad IT-tugilahenduste pakkumisega erivajadustega inimestele. Lisaks pakub riiklik tervishoiuteenistus (NHS) erinevaid abivahendeid ja teenuseid, sealhulgas IT-tugilahendusi, mis on vajalikud inimestele, kellel on erivajadused.