Üks positiivne ja üks negatiivne näide kasutatavusest veebis Jakob Nielseni kriteeriumite põhjal.


Laiemas tähenduses tähistab kasutavuse mõiste (ingl. k. usability) mingi objekti kasutuslihtsust ja -meeldivust ning selle kasutama õppimise kergust. IT kontekstis on selle mõiste laialt kasutusse toonud taanlane Jakob Nielsen, kes on muuhulgas sõnastanud ka selle kuus peamist komponenti1:

  • õpitavus – kui kiiresti saab kasutaja objekti esmakordsel kasutamisel selgeks peamised funktsioonid?
  • tõhusus – kui kiiresti saab kasutaja vajalikud toimingud tehtud, kui objekti kasutamine on selgeks õpitud?
  • meeldejäävus – kui kiiresti suudab kasutaja vajalikud oskused meelde tuletada, kui mõnda aega ei ole objekti kasutatud?
  • vead (tegelikult veakindlus) – kui palju kasutaja objekti kasutamisel vigu teeb, kui tõsised need on ja kui raske on neid parandada?
  • rahulolu – kui meeldiv on kasutuskogemus?
  • kasulikkus – kas objekt teeb seda, mida vaja on?

Positiivne näide – https://www.euronics.ee/

Õpitavus: Veebileht on intuitiivne ja lihtsasti navigeeritav. Kasutajad saavad kiiresti aru, kuidas leida tooteid, lisada neid ostukorvi ja teostada ostu.

Tõhusus: Ostuprotsess on sujuv ja kiire. Tänu selgele kujundusele ja samm-sammulisele juhendamisele saavad kasutajad hõlpsasti oma ostud teha.

Meeldejäävus: Korduvate ostude jaoks on olemas kiirendatud ostufunktsioonid ning kasutajakontode salvestamine, mis muudavad tulevased ostud lihtsaks ja meeldejäävaks.

Vead (tegelikult veakindlus): Veebileht on hästi testitud ja vigu on minimeeritud. Kui vead esinevad, on need tavaliselt väikesed ja kergesti parandatavad, mis vähendab kasutaja pettumust.

Rahulolu: Veebileht on visuaalselt meeldiv, kasutajasõbralik ja pakub head klienditeenindust, mis suurendab kasutajate rahulolu ja lojaalsust.

Kasulikkus: Veebileht pakub laia valikut tooteid, selget teavet nende kohta ning turvalisi maksevõimalusi, mis vastavad kasutajate vajadustele ja ootustele.

Negatiivne näide – https://www.facebook.com

Õpitavus: Platvormi liides on keeruline ja segadust tekitav, mis teeb uute funktsioonide ja seadete leidmise keeruliseks.

Tõhusus: Kuigi platvormil on palju funktsioone, võtab lihtsate toimingute, nagu sõnumi saatmine või postituse jagamine, teostamine ebamõistlikult palju aega.

Meeldejäävus: Platvorm muudab sageli oma kasutajaliidese ja funktsioonide asukohta, mis raskendab kasutajatel juba õpitud oskuste meenutamist.

Vead (tegelikult veakindlus): Platvormil esineb sageli tehnilisi probleeme, nagu aeglane laadimine, katkestused ja vigased lingid, mis mõjutavad kasutajakogemust negatiivselt.

Rahulolu: Paljud kasutajad tunnevad end platvormi kasutades frustreerituna, kuna nad ei saa soovitud tegevusi lihtsalt teha või kogevad tehnilisi tõrkeid.

Kasulikkus: Kuigi platvorm pakub suhtlusvõimalusi, ei vasta see sageli kasutajate privaatsuse ja turvalisuse ootustele ning võib olla kergesti ekspluateeritav, mis vähendab selle kasulikkust.


Allikad:
1 https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_12:_Inimese_ja_arvuti_suhtlus,_ergonoomika_ja_kasutatavus