Millist litsentsi valida?


Ärivaraline litsents (EULA; suletud lähtekood)
Sobib siis, kui on soov omada täielikku kontrolli oma tarkvara üle ja teenida tulu litsentsitasudest. See sobib ka olukordades, kus ärisaladuste säilitamine on kriitilise tähtsusega.

Eelised:
Arendajal on täielik kontroll tarkvara üle, sealhulgas selle kasutamise, levitamise ja muutmise üle.
Võimalus teenida tulu litsentsitasude kaudu.

Puudused:
Kasutajatel on piiratud õigused tarkvara kasutamiseks ja modifitseerimiseks.
Ei soodusta kogukonna kaasamist ega avatud lähtekoodiga tarkvara arengut.

GNU GPL (tugev copyleft)
Sobib hästi projektidele, mis soovivad edendada avatud lähtekoodiga tarkvara põhimõtteid ja kogukonna panust ning ei plaani müüa tarkvara suletud lähtekoodiga.

Eelised:
Tagab avatud lähtekoodiga tarkvara vaba leviku ja kogukonna panuse.
Kaitseb tarkvara avatuse põhimõtet ja takistab selle muutumist suletud lähtekoodiga tarkvaraks.

Puudused:
Nõuab, et muudetud tarkvara osad jääksid samuti GPL allikasüsteemiga.
Võib olla piirang arendajatele, kes soovivad oma tarkvaraga teenida raha, kuna see nõuab, et GPL-ga litsentseeritud tarkvara peab jääma avatud lähtekoodiga.

BSD litsents (ilma copyleftita)
Sobib projektidele, kes soovivad avatud lähtekoodiga tarkvara põhimõtteid järgida, kuid soovivad anda kasutajatele suuremat vabadust tarkvara kasutamisel ja levitamisel. See sobib ka olukordades, kus soovitakse julgustada kaubanduslikku kasutamist ja investeeringuid tarkvara arendamisse.

Eelised:
Pakub suuremat vabadust kasutajatele, sealhulgas võimalust muuta, levitada ja müüa tarkvara ilma tingimuseta, et see jääks avatud lähtekoodiks.
Ei nõua, et muudetud tarkvara jääks avatuks.

Puudused:
Võimaldab tarkvara muutmist ja privaatset kasutamist, mis võib kaasa tuua tarkvara sulgemise ja kontrolli kadumise arengu üle.
Võib tekitada olukorra, kus ettevõtted kasutavad avatud lähtekoodiga tarkvara ära ilma midagi tagasi andmata kogukonnale.