Arvustus. Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright1


1. Digitaalsed ühiskond ja intellektuaalomand

Tekst kritiseerib traditsioonilist intellektuaalomandi süsteemi, väites, et see pärsib inimloomingut ja innovatsiooni. Autor väidab, et digitaalses ühiskonnas, kus kõik on omavahel ühendatud, on traditsiooniliste digitaalse sisu tüüpide eristamine keeruline, mistõttu traditsioonilised reeglid ja regulatsioonid on ebapiisavad.
Autori prognoos selle kohta, kuidas intellektuaalomandi süsteem peaks digitaalses ühiskonnas muutuma, on endiselt aktuaalne. Kuigi traditsioonilised intellektuaalomandi seadused pole kadunud, on nende tõlgendamine ja rakendamine digitaalses keskkonnas muutunud keerulisemaks ja nõuab pidevat kohandamist.

2. Tarkvara ja avatud lähtekoodi liikumine

Autor arutleb tasuta tarkvara ja Üldise Avaliku Litsentsi (GPL) edukuse üle kui alternatiivse mudeli näide üldlevinud intellektuaalomandile. Avatud lähtekoodi liikumine esitatakse revolutsioonilise jõuna, mis seob traditsioonilise omavara tarkvaraga.
Avatud lähtekoodi liikumine on viimase kahe aastakümne jooksul tõepoolest märkimisväärselt kasvanud ja on saavutanud laialdase tunnustuse. GPL ja teised avatud lähtekoodi litsentsid on endiselt populaarsed ja paljude tarkvaraprojektide aluseks.

3. Muusikatööstus

Autor ennustab traditsioonilise muusikatööstuse kokkuvarisemist, kuna nii muusikud kui ka kuulajad saavad aru, et vahendajaid pole enam vaja. Ta väidab, et muusika tasuta levitamine ei vähenda selle kvaliteeti ning muusikud võivad olla otseses suhtluses oma publikuga ja sellest rohkem kasu saada.
Autori prognoos muusikatööstuse muutustest on enamasti täppi läinud. Traditsioonilised plaadifirmad on kaotanud osa oma domineerivast positsioonist, samas kui veebipõhised muusikaplatvormid ja otsekontakt artistide ja fännide vahel on populaarsust kogunud.

4. Uudised ja meedia

Tekst viitab sellele, et traditsioonilised uudiste teenused ja meediaväljaanded kaotavad oma eelise uudiste kogumisel ja levitamisel demokratiseerimise tõttu. Autor usub, et sõltumatud ja hajutatud uudiste allikad võivad pakkuda paremat kajastust kui traditsiooniline meedia.
Traditsioonilised uudisteagentuurid ja meediaväljaanded on tõepoolest kohanenud digitaalse ajastuga, pakkudes rohkem sisu veebis ja otsides uusi ärimudeleid, et säilitada tulude voogu. Samuti on sõltumatud ja hajutatud uudiste allikad saanud suuremat tähelepanu ja mõjuvõimu.

Kokkuvõtteks:

Autori kriitilised hinnangud ja prognoosid on suures osas ajaga vastu pidanud. Digitaalne revolutsioon on toonud kaasa märkimisväärseid muutusi, eriti tarkvara, muusika ja meedia valdkonnas. Kuigi traditsiooniline intellektuaalomand on endiselt olemas, on selle tõlgendus ja rakendamine muutunud, kuna digitaaltehnoloogia areneb ja ühiskond kohaneb uute vajaduste ja võimalustega.

Seega võib öelda, et paljud autori prognoosid on ajaga täppi läinud. Siiski on oluline märkida, et intellektuaalomandi teemad on endiselt aktuaalsed ja muutuvad pidevalt koos tehnoloogilise arengu ja ühiskondlike muutustega.


Allikad:
1 https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594