Kolm põnevat IT-lahendust:


Üks, mis tekitas tõelise revolutsiooni IT-maastikul:
Blockchain tehnoloogia tõus
1

Blockchain tehnoloogia on viinud IT-maastikul läbi tõelise revolutsiooni, muutes viisi, kuidas andmeid hallatakse ja jagatakse. Selle tehnoloogia aluseks olev detsentraliseeritud andmebaas sünnitas alguse Bitcoini krüptorahale, kuid selle mõju ulatub kaugemale finantsturust.

Blockchain pakub läbipaistvust, turvalisust ja detsentraliseeritust, kõrvaldades vajaduse usaldusväärse kolmanda osapoole järele. Finantssektoris on see võimaldanud kiiremaid ja odavamaid rahvusvahelisi tehinguid. Samuti on see leidnud rakendust tervishoius, kus patsientide andmete turvaline jagamine on muutunud efektiivsemaks.

Selle tehnoloogia edulugu on inspireerinud erinevaid tööstusharusid, kuid samas on ka toonud väljakutseid, sealhulgas reguleerimisega seotud küsimused. Üksikisikute andmete turvalisuse tagamiseks on vajalikud edasised arengud, kuid blockchain on tõestanud, et see on pöördumatult muutnud digitaalset keskkonda.

Üks, mis oli niivõrd enda ajast ees, et põrus põhjalikult läbi:
Google Glass ja tulevik, mis polnud valmis
2

Google Glass, nutikas prillikujuline seade, tõi kaasa suure ootuse tuleviku tehnoloogiale, kuid lõppes märkimisväärse ebaõnnestumisega. Esitletud kui uuenduslik nutiseade, võimaldas Google Glass kasutajatel jagada pilte, salvestada videoid ja saada otseteed informatsiooni otse nende nägemisväljale.

Kuigi idee oli ambitsioonikas, ei leidnud Google Glass laialdast kasutust ning see langes kiiresti moest. Tarbijad ei olnud valmis omaks võtma nutikaid prille, eriti arvestades privaatsusküsimusi, mis tekkisid seadme kaamera ja pideva ühenduvuse tõttu. Samuti kritiseeriti kõrgemat hinda ja piiratud funktsionaalsust.

Google Glassi ebaõnnestumine näitab, et isegi kõige innovaatilisemad ideed ei pruugi olla valmis turule tulekuks. See tõi esile vajaduse mitte ainult tehnoloogiliste võimaluste, vaid ka ühiskondlike ja eetiliste aspektide sügavamaks mõistmiseks enne uute tehnoloogiate käivitamist.

Üks, mis oli piisavalt totter, et küsida “Mis selle looja peas küll toimus?”:
“Juicero” mahlapress
3

Juicero oli 2016. aastal turule toodud nutikas mahlapress, mis sai palju tähelepanu oma tarbetu keerukuse tõttu.

Juicero oli mõeldud spetsiaalselt selleks, et pressida mahla spetsiaalsetest kapslitest, mida kasutaja võiks osta. Probleem tekkis aga sellest, kui ajakirjanikud avastasid, et saavutamaks sama tulemust, mida Juicero tegi, piisas kapslite käsitsi pigistamisest ilma kalli seadmeta.

See lahendus tekitas küsimusi, miks on vaja nii keerulist ja kallist masinat, kui sama tulemuse saab lihtsamalt. Juicero muutus kiiresti kriitikatormi objektiks ja 2017. aastal teatas ettevõte oma tegevuse lõpetamisest.

See näide rõhutab olulisust mõelda hoolikalt läbi, kas tehnoloogiline lahendus lahendab tegelikku probleemi ja kas see toob kasutajatele lisaväärtust.


Allikad:
1https://press.princeton.edu/books/hardcover/9780691171692/bitcoin-and-cryptocurrency-technologies#preview

2https://history-computer.com/the-real-reason-google-glass-failed-spectacularly/#:~:text=The%20Eventual%20Demise%20of%20Google%20Glass&text=However%2C%20in%202014%2C%20Google%20failed,had%20gone%20down%20the%20drain

3https://www.theguardian.com/technology/2017/sep/01/juicero-silicon-valley-shutting-down